E34Forum.nl

 #18464  door Coach
 
Ik heb al een tijdje staan staren, maar dat hielp niet. Hoe haal je die spoiler op de achterklep van een touring er af?
 #18465  door ivo
 
Klep open en aan binnenzijde van de ruit zie je 2 schroeven, die gaan door de ruit en zorgen voor de bevestiging. Let goed op want ik meen me te herinneren dat die busjes in de ruit nieuw niet meer te verkrijgen zijn bij BMW.
Heb je een 3e remlicht nog? Let dan goed op de kabel van remlicht, die gaat rechts de kabelboom in. Heb 'm toen eens kapotgetrokken omdat ik ongeduldig was...
 #18466  door Coach
 
Thanks! Ik heb geen derde remlicht op de tds, wel op een andere Touring binnenkort. Beiden moeten er even af om op te knappen. Is zo'n derde remlicht makkelijk te monteren en zijn die origineel voor de E34 of is dat allemaal knutselwerk?
 #18468  door MV525i
 
Die schroeven van de spoiler van die andere touring zijn behoorlijk rot, evenals de spoiler.

Spoiler met derde remlicht is anders dan zonder. Er zit een uitsparing voor het 3e remlicht in. Is origineel geleverd op deze auto (laatste bouwjaar touring)

3e remlicht is niet moeilijk aan te sluiten. In de rechter kabelboom zijn de originele kleuren zwart-paars (geschakelde plus) en bruin (massa). In de eventuele reparatie kabelboom zijn deze kleuren resp. blauw-rood en bruin.
 #18471  door epmans
 
dus wil je een spoiler met 3e remlicht op een auto zonder monteren, dan monteer je het gehele ruit over. en dan de elektra nog uiteraard.
 #18473  door Coach
 
Nee, toch? De spoiler kun je overzetten met remlicht en al, begrijp ik. Alleen daarna is het de vraag of de bekabeling er al ligt.
 #18476  door JerunK
 
Nee, toch? De spoiler kun je overzetten met remlicht en al, begrijp ik.

Past niet zomaar op een auto zonder derde remlicht. De achterruit bij de versie mét heeft namelijk twee gaten in het glas waar de bevestigingsschroeven voor het remlicht doorheen worden geschroefd in de spoiler. Aangezien die schroeven binnen een half jaar al vastgeroest zijn (sproeier voor de wiswas sproeit zo de kieren in....) wordt een heelhuidse demontage vrijwel altijd "wat meer werk". In de praktijk betekent dat de koppen van die schroeven eraf boren én de ruit á € 400,- heel houden.
Spoiler zit verder links en rechts vast met ronde moeren achter twee zwartplastik kapjes. Bij geopende ruit moet je de tweede van onderen losdraaien. Daar kun je goed een verentang/segerringentang voor gebruiken.
Tip: bij het weer in elkaar schroeven, de twee snel vastroestende schroeven dik in het kopervet vastdraaien en de kier na montage van het remlicht volspuiten met ML. Dat houdt de roest daar een tijdje buiten de deur.
 #18480  door Coach
 
Ah, da's duidelijk. Een typisch geval van 'bezint eer ge begint' dus.