E34Forum.nl

 #26971  door Machiel
 
Mijn ruitenwisser maakte, sinds ik hem vorige week of zo een keer op de snelste stand zette, telkens behoorlijk harde klappen bij de onderste stand van de arm. Gisteravond (gelukkig vlak bij huis) bleef ineens de linkerarm in de bovenste positie staan. Thuis meteen de arm gecontroleerd en die zat wat losjes op de spies van het mechanisme. De arm eraf gehaald en toen bleek, waar ik al bang voor was, het profiel aan de binnenkant volledig uitgesleten. Het profiel op de spies ziet er op het oog nog wel redelijk uit, al zat er een hoop vijlsel in de groeven.

Ik heb een nieuwe arm besteld in de hoop dat die weer voldoende grip gaat hebben op de spies. Inmiddels heb ik de groeven op de spies met een dun schroevendraaiertje zoveel mogelijk ontdaan van het vijlsel en andere troep.

Heeft iemand nog aanvullende tips?
 #26972  door P.K.
 
Misschien wat extra borgen met loctite. Heb je verschillende varianten van.
 #26974  door Theo
 
Die spies met groeven moet je niet borgen, mocht je ooit je wisserarm eraf willen halen, dan zit je te kloten. Die moer borgen kan geen kwaad, maar goed aandraaien moet voldoende zijn.
 #26975  door danny-ex-touringE34
 
Hoi Machiel. Als je een dremel/minitool hebt dan kun je met een gesleten(kleinere diameter) slijpschijfje de sleufjes wat uitslijpen.( Heb ik ooit bij m'n E28 gedaan). Daarna heb ik één sleufje wat dieper uitgefreesd en met de arm er weer op die plek de wisserarm geruimd/opgeboord, daarna daar een spietje/klein spijkertje in gezet. Heeft nooit geslipt. Succes. Groeten, Danny
 #26983  door Machiel
 
Dank voor alle reacties. De nieuwe arm die ik besteld had week af van de originele. Zo ontbrak er onder meer die uitsparing waar je dat plastic kapje overheen schuift. Maar wat me ook opviel was dat er nauwelijks profiel zat in die bus van de nieuwe arm. Die heb ik dus maar geretourneerd en nu heb ik mijn oude arm weer terug gemonteerd. Wel goed strak aangedraaid en nu maar hopen dat dat genoeg is.

Zo niet dan kan ik dat (tweede) trucje van Danny nog toepassen. Maar voorlopig hou ik sleutel 13 nog even bij me in de auto.
 #26987  door epmans
 
dannytouringE34 schreef: 08 mar 2020, 23:09 Ik denk dat 'Epmans' wel een goede arm heeft; heeft recentelijk een aantal E34-ers gedemonteerd; moet al raar zijn dat hij geen wisserarmen heeft.
Groeten, Danny
ik vermoed inderdaad wel dat ik die nog heb, maar ik verkoop ze wel vaker eerlijk gezegd.
 #26988  door Machiel
 
Op deze foto's zie je de verschillen. Bij die oude zie je dat er een uitsparing is gemaakt voor het moertje waar dan weer dat plastic kapje overheen gaat. En die oude heeft ook een langere bus en daardoor meer grip, lijkt me.

Ik ga eerst kijken of het goed strak aandraaien van mijn oude arm voldoende is geweest. Zo niet, dan ga ik op zoek naar een passende vervanger.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.
 #26989  door Speedy
 
Theo schreef: 06 mar 2020, 14:34 Die spies met groeven moet je niet borgen, mocht je ooit je wisserarm eraf willen halen, dan zit je te kloten. Die moer borgen kan geen kwaad, maar goed aandraaien moet voldoende zijn.
Wil je hem tijdelijk toch wat vaster hebben. kijk of je er een dun ijzerdraadje tussen kan doen.