E34Forum.nl

 #28134  door Machiel
 
Mijn airco heeft het eigenlijk nooit echt goed gedaan. Hij slaat wel aan, maar gaat ook vrij snel weer uit. Afgelopen week uitgezocht hoe dat kwam.

De elektrische ventilator bij de condensor heeft twee standjes, laag en hoog. Het lage standje deed het bij mij niet, waardoor de temperatuur en de druk binnen het airco-systeem al snel te hoog wordt en hij vanzelf weer uitschakelt.

Je kunt de ventilator testen door de stekker van de temperatuursensor in het kvs-systeem los te koppelen en de link met de bruine draad (massa) rechtstreeks te overbruggen. Je hoort dan (als het goed is) de relais schakelen en de ventilator aanslaan op het lage of het hoge standje. Bij mij deed het hoge standje het dus wel, maar de lage niet.

De oorzaak was een kapotte weerstand die op de behuizing van de ventilator gemonteerd is. Die schijnt wel vaker kaduuk te gaan. Ik heb bij een elektronica winkel een nieuw aangeschaft met een weerstand van 0,47 Ohm en een vermogen van 100 Watt.
weerstand.jpg
De oorspronkelijke heeft overigens een weerstand van 0,5 Ohm een vermogen van 85 Watt, maar kost iets van zes keer zo veel. Nota bene: er zijn twee typen weerstanden voor onze wagens. De mijne is van het type Siemens/Magna, die andere is van Bosch. Ze zijn niet uitwisselbaar.
64-12-1-388-069-INT.jpg
17-40-1-373-177-BOE.jpg
Moest wel een beetje McGyveren, want het blokje van de nieuwe weerstand is wat groter dan de oorspronkelijke. Daardoor een extra gaatje moeten boren in de metalen houder. En voor de zekerheid nog een klemslang eroverheen gedaan:
rps20210703_110253_374.jpg
De ventilator (en de airco) werkt nu weer naar behoren, maar een echte lange test heb ik nog niet gedaan.
Je hebt niet voldoende permissies om de bijlagen van dit bericht te bekijken.